Sunday, September 21, 2014

BUSTLE 2014- Corporate Quiz at MOP Vaishnav College

Prelims


1.      The standard sense of the word comes from the ugly dwarf or giants from Norse myth. The word evokes characters of Scandinavian folklore and children’s tales, where they are at times belongs bent on mischief and wickedness. In modern English usage, it may describe the fishing techniques of slowly dragging a lure or baited hook from a moving boat.
What word?
Ans. Troll

2.      Fill in the blank with the name of company, in this famous Lalu Prasad Yadav quip (in 2004):
“Angrez chale gaye,
_______ reh gaye”
Ans. AH Wheeler & Co. Pvt Ltd
3.      This is an appropriate logo of a publishing house considering it takes its name from a small variety of poultry that in turn gets its name from a province in Indonesia.
Id the publishing house.
Ans. Batam Books that gets its name from Bantam Poultry (meaning small or miniature)
4.      On Sep 19, 2014, The New York Tamil Sangam, started a humorous petition asking for royalty thanks to an event in the NYSE. What event?
Ans. The NYSE listing of Alibaba whose ticker symbol will be BABA.
5.      This is a meme that did its rounds earlier in 2014. Identify both.

Ans. Enzo Ferrari and Mesut Ozil. Enzo Ferrari, founder of Ferrari, died in 1988, Mesut Ozil, footballer, was born in 1988.
6.      In 1978, the traditional Ayurvedic digestive medicine- Shudhabardhak Bati became branded as what?
Ans. Dabur Hajmola
7.      This is the Sony Xperia C3. It’s marketing campaign is centered around what current obsession?
Ans. Selfies (The world’s best smartphone for selfies)
8.      The symbol of this ‘financial institution’ depicts two golden triangles crossed in the manner of an hourglass and two extended hands facing upwards to the left and right. It was formed by successful traders and craftsmen. Its name comes from the abandoned mine in which the founders placed all their funds.
Which financial institution?

Ans. Iron Bank of Braavos
9.      Artist & Full Name of Subject
Ans. Diego Rivera & Edsel Ford
10.  Comparison of 2 cars. Which company are they explaining the harmful effects of?

Ans. LYFT
11.  This famous designer started with a bang with this bold advertisement. He commented later ‘If I’d done traditional advertising, it would’ve taken years for me to be known. With this one ad we launched the brand, and within minutes we were famous.’
Ans. Tommy Hilfiger
12.  The _____ was the term for a fence at Andersonville Prison, a Confederate prison for Union Soldiers during the Civil War. The prison, which existed for only 14 months, was built to accommodate a maximum of 10,000 people in a stockade surrounded by tall pine logs. Term?
Ans. Deadline
13.  In the 1500s in England, establishments were required by law that a grating made of either metal or wood be pulled in front of the serving area at closing time, Law courts in London also had a similar requirement (in front of the judge’s bench when court was closed).
13a) What name did such establishments get because of this requirement?
13b) What profession got its name because of the above origin?
Ans. Establishments serving liquor were called BARS as a result Lawyers were called Barristers.
14.  She spent two semesters at USC’s School of Cinematic Arts before dropping out to travel the world in 2003. One of her destinations was the Himalayas, where she spent some time trekking on a mountain called ______. What resulted?
Ans. Megan Ellison started Annapurna Pictures
15.  Scenes from making of which Bollywood film were used in this advertisement?


16.  Duchy Originals was originally set up by Prince Charles in 1990 named after the Duchy of Cornwall estates that are held in trust by the Prince of Wales.
In 2009, they went bankrupt and a supermarket chain started by Wallace Arthur Rose and David Taylor rescued them.
Which supermarket chain?
Ans. Waitrose
17.  Enjoy the video.. the question follows...
Which company’s CEO usually plays this video at the start of every product launch, to explain to the audience- how to pronounce the company’s name?
Ans. Xiomi
18.  Identify the speaker.
Ans. Chris Gardner
19.  This brand was originally known for its ‘quietness’ and later for its ‘sound’. In 2014, they went back to the future by going ‘quiet’ again. Identify this ‘Livewire.’
Ans. Harley Davidson. Livewire is their e-bike.
20.  We all know the Ice Bucket Challenge. What in the business world was the original “Ice Bucket Challenge”?
Ans. Gatorade Shower
21.  Although Carl-Friedrich Gauss is attributed with the discovery. It was actually the French mathematician Abraham de Moivre who described this phenomenon in his book The Doctrine of Chances.
What is the common 2 word HR term for this discovery?
Ans. Bell Curve
22.  This is the book cover of a book about which company founded by Nick Swinmum and later acquired by Amazon?
Ans. Zappos
23.  Recent TIME magazine article on what controversy?
Ans. VA Shiva who claimed to have invented EMAIL.
24.  What is this or what is it called?
Ans. The TED Commandments
25.  What 2 word brand positioning did ENO start with this campaign by literally depicting it in this advertisement?
Ans. Fruit Salt
26.  Capitalism 24902?
Ans. Equitorial circumference of the Earth
27.  The ad is a self-inspired ad by an artist for the Perth Zoo. Who?
Ans. Andy Warhol
28.  This was the last voice over by which great? For an additional point, where are the lines taken from?
Ans. Robin Williams; Dead Poets Society
29.  Who directed this commercial & who gave the music?
Ans. Sergio Leone and Ennio Morricone
30.  Which Chennai establishment in association with Chennai Traffic Police attempted to address drunken driving? (Yamaraj- Drink and Get Driven video)
Ans. Zara
31.  What is the IIM-A cafĂ© called?
Ans. TANSTAAFL (There ain’t no such thing as a free lunch)
32.  In 1890, an American astronaut & sci-fi writer named Garret P Servia wrote a book called ____ ____’s Conquest of Mars. In this story, Martian attempt to invade Earth is foiled by X, who then travels by electric balloon to Mars and conquers them instead. Who is X?
Ans. Thomas Alva Edison
33.  Known as Kao Hom Mali in the local language, it gets its characteristic taste due to the presence of 2-acetyl-1-pyrroline. Which agricultural product associated with Thailand?
Ans. Jasmine Rice
34.  This was the last time something happened on the cover of Entertainment Weekly. What?
Ans. Last issue with the initial e is in lower case.
35.  Which entity gets their logo from this monument?
Ans. Peugeot from the Lion of Belfort by Bartholdi
36.  Who runs the FM radio channel 107.8 FM in Chennai?
Ans. MOP Vaishnav College for women.

Friday, August 15, 2014

Landmark Quiz 2014 Chennai prelims



Answers to the first 10 questions start with the letters ‘LANDMARK14’
1.      Identify one among the famous trio
Ans. Lala Rajpat Rai
2.      The play: Sivaji Kanda Indhu Rajayam. Identify the actor in the foreground who is also the author.
Ans. Annadurai
3.      Narendra Modi (pict)

4.      Dadasaheb Palke award winners  (pict)– Rukmini Devi and Gulzar
5.      Ans. Mary Kom

6.      Aryabhatta – Satellite

7.      Rajapalayam dog

8.      Blue and white theme
place –  Kolkata

9.      1729
10.  420

11.  Unsung heroes- Indian Peace Keeping Force (IPKF)
12.  This area (visual) of a capital city on the Mediterranean coast is a UNESCO World Heritage Site.
It gets its name because of its appearance. Its 4000-odd buildings (visual) is the world’s largest collection of a distinctive architectural style that originated in Weimar and Dessau, and being banned by the Nazi government, moved here. Its expensive but efficient architecture was just what was needed to cater to Jews fleeing Germany.
What is the name of this area? White City
What style of architecture is this? Bauhaus
13.  This standardization in India traces back to the Viceroy Lord Mayo, based on calculations to allow 4 persons to sit comfortably abreast. This distance was determined to be 3’3” but was modified slightly to take into account the change to the new metric system. The first practical manifestation of this standardization was in 1872 from Delhi to Farukh Nagar.
what was this (2-word answer). Meter Guage
14.  Chennaiyil Oru Naal movie- Green Corridor

15.  According to a 2007 climate study on rising sea levels, many coastal city around the world will be in danger by 2070. The study made two lists of the Top Five Cities, based on exposed population  and based on exposed assets. Which Indian and Chinese city figure in both these lists? Guangzhou (Canton) and Kolkata
16.  (image) The Adventures of Herge
17.  (missing of the 3 people shown) Franz Beckenbauer
18.  This is the goddess Bon Bibi (or the lady of the forest). She is also worshipped by Muslims who consider her a ‘pirani’.
Where specifically is she worshipped for her powers of protection? Sunderbans
19.  Missing Kanchis- Vishnu Kanchi and Shiva Kanchi
20.  MTV Award is also known as Moon Man Award
21.  Name the breed of dog seen in Commonwealth games (Glasgow) representing India – Scottish Terrier
22.  This grand arch was the symbol of a dynasty that ruled between 083 CE to 1323 CE.
A. Which dynasty? Kakatiya Dynasty
B. Where would one find a representation of this structure today in along with another historical structure. Telangana Emblem

23.  Name the artists performing this single that got the top spot at Billboard’s Hot 100 in 2013 for six weeks, and won them the 2014 Grammy Awards for Best Rap Performance and Best Rap Song.
This achievement was extraordinary as they made it to the top without a record label supporting them.
Ans. Macklemore and Ryan Lewis
24.  Group name- ISIS
Arabian word for ‘successor’- Caliphate
25.  This country’s flag constitution consists of an entire section of fairly advanced geometry in it (Schedule 1 relating to Article 5). There are 24 steps.
These instructions are for drawing up the flag of Nepal.
26.  Optical effect- Camera Obscura
Optical device described over 1000 years ago means ‘darkened room’- Pin Hole Camera
27.  This self-assembling robot made by Harvard scientists is the world’s first “Transformer”! It may not be able to disguise itself as a car, but the flattened robot can build itself and walk away without human intervention. What was its inspiration? Origami
28.  This phrase describes the use of a property as a holiday home for a fixed limited period each year?
The phrase itself originated from another field in the 1960s, that also allowed people a fixed limited period to perform a certain activity?
Phrase- Timeshare
Field- Computers (MIT CTSS)
29.  Out of all the original Sherlock Holmes stories, the Adventure of the Lion's Mane and the Blanched Soldier are unique. Why? What other almost unique feature do these stories share?
Ans.
Both of these stories, which belong to "The Case Book of Sherlock Holmes" cycle, are narrated by Holmes rather than Watson. Watson does not appear in them.
30.  Dartfish Technology – in cricket

31.  In 1861, a Melbourne company called Spiers and Pond, which ran the CafĂ© de Paris in the city tried to interest a world famous writer to tour Australia and New Zealand but without success. The novelist’s refusal resulted in the company looking for other ideas, and this eventually resulted in a “first”.
Who refused? Charles Dickens
What was his replacement? Cricket matches
32.  Best & worst sci-fi movies in terms of accuracy:
2001: Space Odyssey
The Black Hole (by Walt Disney)
33.  Kochadaiiyan dialogue- Rajnikanth
34.  Besides birthdays/anniversaries this is a list (incomplete) of another “Day”.
Taiwan (+ China) (Sept 28): Confucius
India Teacher’s Day (Sept 5): Dr Radhakrishnan
35.  (image) Gold, Silver, Bronze medals for Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shree respectively.

36.  Titles of both films (Julius Caesar and Ides of March) from William Shakespeare’s play.

37.  A freedom fighter said this in 1945 about a musical legend, “From today, I surrender to _____, the enchanting singer with an enchanting voice, my title”. Who were these two eminent ladies? Sarojini Naidu and MS Subbulakshmi.
38.  The members of which martial community are the only Indians allowed to carry unlicensed firearms being granted an exemption according to the Indian Arms Act. They worship firearms during festivals and also fire shots in the air to announce the birth of a male child. Kodavas (of Coorg)
39.  What Indian folk form has its mythological origin in the Ramayana when Sita sees her abductor’s shadow on the waters as he takes her to Lanka? Shadow Puppetry or Ravanchhaya.
40.  Closing ceremony was Gandhiji’s favourite-
Abide With Me (
famous Christian Hymn written by Henry Francis Lyte)
Beating the Retreat (military ceremony)

Monday, July 28, 2014

'KICK' movie review



Salman Khan's 'Kick' is a kickass entertainer. This movie has it all - natural acting by lead n supporting characters, relishable drama, stomach-aching comedy, unabashed flirting, and chases comparable to the Dhoom series. Jacqueline Fernandes's sizzles on-screen but is INCOMPLET without steamy scenes ;) Randeep Hooda is a top cop and in top-notch shape. Women, beware!! You might go weak at your knees. Nawazuddin Siddiqui plays the meanacing villain who doesn't spare even his associates. Not a single scene is worth a miss. Kick scores higher than any of Salman's earlier flicks. I would give it 4.99/5 :)

Friday, March 14, 2014

The Business Line Cerebration Quiz 2014


Prelims

1.      Name this US based company that has become the largest supplier of bananas in the world.

Ans. Chiquita

2.      Name the company behind the biscuit brand Dilberito. It was sold in India for a brief period.

Ans. Scott Adams Foods

3.      Paisaboltahai is the website of ________
Ans. RBI

4.      Name the common sponsor of AC Milan, Real Madrid, Paris Saint-Germain, and Arsenal.
Ans. Emirates

5.      Kwiknic, a nicotine based chewing gum, is a product from _____
Ans. ITC

6.      Name the concept pioneered based on the proverbial example "Give 'em the razor; sell 'em the blades"
Ans. Freebie Marketing

7.      _______ ________ position in ICC (image)



8.      Pepper sauce that comes in cologne-style bottles sold in more than 165 countries.
Ans. Tabasco

9.      Mobile visual search platform from Ricoh Innovations Corp.
Ans. Ocutab

10.  Beoplay sound systems are from _______
Ans. Bang & Olufsen

11.  Author of "Gods of Management". He began his career with Shell Corporation.
Ans. Charles Handy

Logos: